A fa mint építőanyag

A szerelt technológiával készülő házépítésen belül három nagyobb csoportot különböztetünk meg: A könnyűszerkezetes épületek esetében a tartószerkezeti elemek a kivitelezés helyszínén készülnek, az üzemi előregyártás mértéke minimális. A kivitelezés helyszínén kisgépekkel, kézi szerszámokkal történik az alapanyagok megmunkálása.
A készházak falszerkezetei, a födémek, tetőszerkezet maximális mértékben üzemi körülmények között előregyártva készülnek, a kivitelezés helyszínén csak szerelési munka folyik. A készház fogalma nem egy már elkészült házat jelent, hanem az előregyártás magas fokát jelenti.
A boronafalas épületek, gerendaházak, rönkházak a természetes faanyag tulajdonságait és szépségét kihasználva, többnyire üzemben előkészített faanyagból készülő, általában kívül-belül fa megjelenésű épületszerkezetek.

A tartó-, teherviselő szerkezetek lehetséges anyagai a következők lehetnek:
    Fémszerkezet (acél, alumínium)
    Fa (tömör, rétegelt-ragasztott, stb.)
    Speciális tartószerkezeti elemek

Mivel hazánkban a fa alapanyagú vázszerkezetek honosodtak meg jobban, vizsgáljuk meg alaposabban a faanyag legfontosabb tulajdonságait az alábbiak szerint:

1. Szilárdsági tulajdonságok:
A fa növekedésének megfelelően hosszanti irányban rendkívül szilárd, míg haránt terhelésben kevésbé. Ennek a fontossága az építkezés során rendkívüli, hiszen a szakszerűen összeállított szerkezetnél ezt a tulajdonságot figyelembe veszi a gyártó. A házilag elkészített építmények szilárdsága nem garantált.

2. Nedvességtartalom hatása a faanyagra:
A fa nedvességtartalma szintén rendkívül lényeges. A fa kiváló építő anyag, ha megfelelően, üzemi körülmények között ki van szárítva légszáraz állapotra. A tüzépekről vásárolt fa azonban nedves, építkezésre alig alkalmas, az ebből készült ház élettartama jelentősen lecsökken. Nem beszélve az élősködőkről, melyek csak a nedves fában érzik jól magukat (legjobban a 30%-os nedvességtartalmúban). Száraz állapotban nincs táptalaj a gombák, baktériumok számára.

3. Égés, tűzállóság:
A faanyag rossz hővezető tulajdonságú, belső rétegei lassan melegszenek fel ellentétben a fémmel, amely ha eléri a folyási pontját menthetetlen. Közismert példa a fakanál, a háziasszonyok nyugodtan kavargathatják a forró ételt vele, nem égetik meg a kezüket. Képzeljük csal el ugyanezt egy fémből készült eszköz esetében!
Tűz hatására a külső rétegek elszenesednek, amelyek tovább növelik a hőszigetelő hatást, ezáltal akadályozzák az oxigén bejutását. Jó példa erre a tábortűz. A legvastagabb rönkök a szalonnasütés végére sem égnek el, esetleg a szélek megpörkölődnek, de a belső teljesen ép marad.
Tervezés szempontjából meghatározó a faanyag beégési sebessége (lucfenyő 0,6-0,7 mm/min, nyár: 0,8mm/min, akác: 0,3mm/min)

4. A faanyag várható élettartama:
    Lucfenyő: 120-900 év
    Jegenye-fenyő 90-év körül
    Erdeifenyő 120-1000 év
    Vörösfenyő 1000-1800 év
Mindezek feltétele a légszáraz állapot tartós garantálása, valamint a betegségek, károsítók elleni védelem.

5. Szabvány szerinti előírások:
Az építőipari beépítésre kerülő faszerkezetekre a Magyar Szabványban rögzített előírások a mérvadók, melyet az ÉME és a MAKÉSZ védjegyek garantálnak."

(Öko-Házak, 2002/2 - Fazekas Péter, az ÉVOSZ Készház építő Tagozatának elnöke)

 
 
  Copyright © Anico kft. 2004 / Minden jog fenntartva.
Amennyiben cégünk híradástechnikai üzletága is felkeltette,
érdeklődését, kérjük, keresse fel honlapunkat www.anico.hu .